Begrijpelijke bijsluiters

Een begrijpelijke bijsluiter begint met wat patiënten nodig hebben. Dat is de informatie die ervoor zorgt dat het medicijn het beste effect heeft. Wat moeten patiënten doen om dat beste effect te bereiken? En wat moeten ze vooral niet doen? Wat ze niet nodig hebben, staat achteraan.

Voorbeelden
Zo moeten patiënten bijvoorbeeld weten dat ze bepaalde pillen met water moeten doorslikken en vooral niet met melk. Of dat ze deze pillen een half uurtje voor het ontbijt moeten innemen. Of dat ze de antibioticakuur helemaal moeten afmaken, ook als ze geen last meer hebben van die keelontsteking. Of dat ze de insulinespuit niet steeds op dezelfde plek in hun been moeten prikken. Of dat ze nóóit zomaar opeens mogen stoppen met hun bètablokkers, omdat ze dan een hartaanval kunnen krijgen.


Pas als je dit bedacht hebt, kun je een goede bijsluiter maken. Wij hebben dat gedaan met de bijsluiter van een veelgebruikt medicijn: een 'bètablokker'. Dat is een medicijn tegen hoge bloeddruk en hartproblemen.

We hebben de bijsluiter zó gemaakt dat op de eerste bladzijde alles staat wat belangrijk is voor goed gebruik van het medicijn. Minder belangrijke informatie staat verderop. Bij alles hebben we gedacht vanuit patiënten. Wat moeten zij hierover weten, om te zorgen dat ze het juiste gedrag vertonen? Welke voorkennis hebben ze en welke niet?

Ook hebben we ons zoveel mogelijk gehouden aan voorschriften voor Nederlandse bijsluiters. Maar die hebben we wel met enige vrijheid geïnterpreteerd.

  • De volgorde van de informatie hebben we bijvoorbeeld drastisch veranderd.
  • Bijwerkingen staan er wel in, maar alleen beschreven als klachten die een patiënt zelf kan herkennen. En altijd vertellen we erbij wat de patiënt moet doen, als hij een bepaalde klacht heeft.
  • We hebben steeds het perspectief van de patiënt gekozen: wat betekent de informatie voor de patiënt?


Een voorbeeld:

 1. WAT IS BISOPROLOLFUMARAAT TABLET EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT?

Bisoprololfumaraat tablet behoort tot de groep geneesmiddelen die bètablokkers genoemd worden. Deze geneesmiddelen beschermen het hart tegen te veel activiteit.
Bisoprololfumaraat tablet wordt gebruikt bij verhoogde bloeddruk, hartkramp (angina pectoris) en als aanvulling voor de behandeling met ACE-remmers, plasmiddelen en eventueel hartglycosiden (hart/bloeddrukmiddelen), indien u lijdt aan matig tot ernstig hartfalen (verminderde pompkracht van het hart) (decompensatio cordis).

Dat schrijven we zo:

Waarom hebt u Bisoprololfumaraat gekregen?
U hebt Bisoprololfumaraat gekregen omdat u één van deze klachten hebt:
- u hebt hoge bloeddruk;
- u hebt pijn op de borst;
- uw hart pompt niet goed.

Hebt u geen last van deze klachten? Bel dan met uw dokter. Vraag of u het goede medicijn hebt gekregen.