Een begrijpelijke bijsluiter bedenk je van achter naar voren
Om een begrijpelijke bijsluiter te maken, moet je van achter naar voor denken. Een begrijpelijke bijsluiter schrijf je in vier stappen:
- Bedenk wat het allerbelangrijkste is, wat de patiënt moet doen.
- Zet dat op de eerste bladzijde van de bijsluiter.
- Wees concreet.
- Formuleer begrijpelijk.
Stap 1. Wat is het allerbelangrijkste voor de patiënt?
Hierbij hoort in ieder geval alles wat iedere patiënt moet doen om het medicijn op een goede manier te gebruiken. Ook hoort hierbij wat een patiënt zeker niet mag doen. Bijvoorbeeld omdat iets gevaarlijk is. In de bijsluiter uit het onderzoek is dat 'stoppen met het medicijn'.
Stap 2. De eerste bladzijde
Wat je bij stap 1 bedenkt, komt vooraan in de bijsluiter. Stel je eerste bladzijde zo samen, dat de meeste patiënten daar genoeg aan hebben. Ze hebben de rest van de bijsluiter niet nodig om het medicijn goed te gebruiken. Daarin kunnen ze iets opzoeken als ze meer willen weten, of als ze vragen hebben.
Stap 3. Wees concreet
Bedenk ook bij de rest van de informatie steeds weer wat de patiënt ermee moet doen. Vertel de lezer dat hij in sommige situaties zijn dokter moet bellen. Schrijf dus niet dat in dat geval 'voorzichtigheid geboden is'.
Geef antwoord op vragen van de lezer. Mag je wel of geen alcohol drinken? Wat moet je doen als je klachten krijgt? Moet je bijvoorbeeld wel of niet de dokter bellen als je misselijk wordt? Of kun je ervan uitgaan dat het vanzelf overgaat? Of dit een bijwerking is die vaak of zelden voorkomt is voor de patiënt niet zo interessant.
Stap 4. Formuleer begrijpelijk
Hoe formuleer je? In ieder geval is het belangrijk om het medische jargon te vermijden. Bijsluiters staan daar vaak vol mee. Het meeste kan gewoon eruit.
Voorbeeld:
Ontsteking van het neusslijmvlies gekenmerkt door een verstopte neus, niezen en afscheiding veroorzaakt door overgevoeligheid (allergische rhinitis).
Zo kan het ook:
Niezen, verstopte neus, snotteren
Waar je echt een medische term nodig hebt, geef je een omschrijving erbij. Bijvoorbeeld zo:
De ziekte van Raynaud. Bij deze ziekte is de doorbloeding van uw handen en voeten niet goed.